987 Views

Studenter elsker norsk laks

For fem år siden kunngjorde Marine Harvest ASA (Nå MOWI ASA) at de skulle åpne 2.000 lakserestauranter i Kina og Taiwan frem til 2025. Fire år senere havarerte hele prosjektet. I Thailand er laks og annen norsk fisk trendy, og her fant Piscus en ekte lakserestaurant.

Mars 10, 2023
Skrevet av:

Terje Engø

Det ble etablert noen få restauranter på Taiwan. Det er også alt, i et prosjekt som siktet mot milliardomsetning. I Thailand når populariteten til norsk laks stadig nye høyder, spesielt blant den yngre middelklasse. I nærheten av universiteter vokser det frem trendy restauranter med japansk, og i noen grad koreansk inspirert mat.

For de som elsker laks

I byen Sisaket i Nordøst-Thailand kom Kystmagasinet over restauranten Salmon Lovers. Selv om det her også ble servert litt annet enn laks, var det i hovedsak denne fisken som satte sitt preg på menyen, og da som marinert rå, sashimi og sushi.

Restauranten, som ligger like ved byens universitet og som tydeligvis hadde studenter som viktigste kunder, hadde åpningstid fra klokken 11:00 til 21:00. Under Covidpandemien hadde den hatt god omsetning i form av takeaway. Nå er den viktigste omsetningen ved lunsjtider og når studentene slutter for dagen.

Student med laksesuksess

Det er ikke tvil om hva studentene kommer til Salmon Lovers for å spise. Laks er trendy.

Like utenfor inngangspartiet sto det stablet flere tomme isoporkasser. De var ikke merket med MOWI, men med H-111 Alsaker, et oppdrettsselskap med tilhold sør for Bergen. Dette var ikke en av Marine Harvest sine restauranter. Den var etablert av en thailandsk økonomistudent. Laks er trendy, så hvorfor ikke en restaurant spesialisert på laks.

Thailand hadde ved utgangen av november i fjor importert cirka 19.500 tonn rund vekt av norsk laks. Men det er ikke bare laks som har blitt trendy i Thailand. Landet er det nest største markedet for norsk ørret. Ved utgangen av november i fjor var det eksportert nesten 8.500 tonn ørret til Thailand.

Tilsvarende for norsk makrell er 10.157 tonn, selv om den er dyrere enn konkurrerende Stillehavsmakrell. Og en fisk som varierer kraftig både i norske fangster og kvantum som Thailand importerer, er lodde. Frityrstekt lodde er populært som snacks. 640 tonn har i år funnet veien til Thailand.

Følg oss på sosiale medier