1304 Views

Kan fiske 15.000 tonn haneskjell

Mars 21, 2022
Skrevet av:

Forfatter

På 80-tallet forsvant haneskjellene fra områdene ved Bjørnøya på grunn av overfiske, og alle fiskefelt ble stengt. Nå har bestanden tatt seg opp igjen og det er forsvarlig å fiske haneskjell, ifølge en rapport Havforskningsinstituttet har laget på oppdrag fra Fiskeridirektoratet.

– Vi var veldige spente på hvordan det så ut i dette området nå, og hovedkonklusjonen er at det ser ut som at haneskjellene er tilbake på samme nivå som tidligere, sier forsker Jan Sundet. Han er bestandsansvarlig for haneskjell ved Havforskningsinstituttet.

Haneskjell er et subarktisk kamskjell som vokser langsomt. På slutten av 80-tallet skjedde en eksplosiv utvikling i fiske etter haneskjell, og i løpet av to til tre år ble viktige fiskefelt for haneskjell steng fordi de var nedfisket. Nå viser nye analyser at haneskjellbestanden er tilbake i dette området.

Forskerne har brukt modeller og alderslesing av haneskjellene, og beregnet at et bærekraftig fiske vil ligge på omtrent 15 000 tonn skjell årlig, opplyser Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider.

De vakre haneskjellene fiskes kommersielt flere steder i Nordatlanteren og kalles ofte for
«islandsk kamskjell». Foto Wikimedia Commons.

Følg oss på sosiale medier